Meemens

Onderwijs

Sterk in verbinding

Onderwijs

Komt bij jou het samenwerken met ouders maar moeizaam van de grond of wil jij met je team opnieuw geïnspireerd raken over hoe de samenwerking met ouders vorm gegeven kan worden? Ik kom graag bij je langs!

Een goede samenwerking tussen school en thuis is belangrijk. Ouderbetrokkenheid heeft positieve effecten op de schoolprestaties, werkhouding en op het cognitief en sociaal emotioneel functioneren van leerlingen. Ouderbetrokkenheid is de laatste jaren veranderd van ouders

informeren in eenzijdig gerichte gespreksmomenten, naar samenwerken op basis van gelijkwaardigheid. Opvoeden en onderwijzen staan dus niet los van elkaar, maar is een gedeelde verantwoordelijkheid. Hoe geef je nu vorm aan die gedeelde verantwoordelijkheid? Volgens mij betekent dit voor het onderwijs dat ouders, kind en school dienen samen te werken op een manier die recht doet aan ieders unieke rol en positie. Door te kijken naar de dynamische driehoek kun je daar inzicht in krijgen.

Volgens mij betekent dit voor het onderwijs dat ouders, kind en school dienen samen te werken op een manier die recht doet aan ieders unieke rol en positie.

Daar waar deze 3 groepen op basis van vertrouwen met elkaar samenwerken, krijgt het kind de meeste ruimte om te groeien. Voor leerkrachten is het daarbij belangrijk om zich te realiseren dat zowel zijzelf, de ouders en de leerling verweven zijn in een eigen netwerk van relaties, in een eigen context. Deze context beïnvloedt de samenwerking. Deze realisatie maakt dat leerkrachten, leraren, Ib’ers, zorgcoördinatoren  met een andere bril naar leerlingen én hun ouders gaan kijken. Ze kijken wat er tussen thuis en school gebeurt en welke invloed dat heeft op het gedrag op school. Elke leerling is verweven in een netwerk van relaties. Problemen op school staan vaak niet op zichzelf. Door recht te doen aan de belangrijke, onverbrekelijke band tussen ouders en kinderen, wordt je een betrouwbare partner in de samenwerking. Leraren hebben dus een belangrijke rol waar het gaat om ouders bij het onderwijs te betrekken.

Wat gaan we doen?

Met de dynamische driehoek als uitgangspunt gaan we eerst met elkaar in gesprek om te inventariseren wat er speelt en wat nodig is. Hierbij zoomen we in op alle betrokken groepen in de onderwijsomgeving.

Op basis hiervan kom ik met een voorstel voor een plan van aanpak. Dit plan van aanpak is afhankelijk van wat jouw school nodig heeft en wordt op maat gemaakt.

Een voorbeeld van wat mogelijk is:

  • een teamtraining/ studiedag/ visievorming over bijvoorbeeld het thema: samenwerken met ouders

  • een ouderavond/ ouderpanel

  • individuele coaching van leerkrachten

…. net wat nodig is voor jouw school en waar jullie wensen of hulpvragen liggen

Vervolgens gaan we met elkaar aan de slag en blijf ik ik het hele proces betrokken. 

  • Nazorg: Ik vind het belangrijk dat de dynamische driehoek in de praktijk ook blijft werken. Ik kom na afloop van het programma altijd nog even terug, in overleg, voor een analyse van de nieuwe situatie en het beantwoorden van vragen die nog open staan.

1.

2.

3.

Zo hoop ik samen met jou te bouwen aan een stevig fundament van waaruit de school met de ouders samenwerkt aan goed onderwijs voor de kinderen.

Daarnaast biedt MeeMens biedt vanuit het contextuele denken verschillende masterclasses, workshops en trainingen aan. De thema’s zijn gericht op de samenwerking met de ouders, maar kunnen ook gaan over gedrag van kinderen bekeken vanuit een contextuele visie. Te denken valt aan: 

  • contextueel werken in het onderwijs, 

  • samenwerken met ouders in de dynamische driehoek, 

  • samenwerken met de ouders en de taalontwikkeling, 

  • de leerkracht in de dynamische driehoek

  • trauma en hechting, 

  • scheiding en verlies.

Alle masterclasses, workshops en trainingen worden op locatie gegeven. Er wordt altijd maatwerk geboden. Tenslotte is coaching on the job ook mogelijk en ben ik ook inzetbaar om collega’s een tijdje te ondersteunen, die om welke reden dan ook vastlopen.

Zullen we doorpraten?