
Meemens
Hulpverlening
In verbinding met de belangrijke ander
Ieder mens is op zoek naar betrouwbaarheid en verbinding met de anderen.
Hulpverlening
Mijn basishouding in het therapieproces is het contextuele gedachtegoed. Samen gaan we kijken naar de context van jouw leven. Met het woord context worden de mensen bedoeld waar je mee verbonden bent door een bloedband. Je kunt hierbij denken aan het gezin waarin je geboren bent, voorgaande generaties en eventuele toekomstige generaties. Bij je context horen ook gekozen en niet-gekozen relaties. Voorbeelden hiervan zijn je partner, vrienden, maar ook schoonfamilie, collega’s, buren, enzovoorts. Ook kun je denken aan je pleeg- of adoptiegezin.
Er is geen plek te bedenken die meer invloed op ons leven heeft dan het gezin waar we vandaan komen. In ons gezin van herkomst leren we
leven. We leren geven en ontvangen, we leren over verbinding en betrouwbaarheid. Het gezin waarin we opgroeien heeft invloed op de keuzes die we in ons leven maken. Het beïnvloedt bijvoorbeeld de manier waarop we relaties aangaan, of hoe we onze eigen kinderen opvoeden. We nemen patronen uit ons gezin van herkomst mee die ons helpen ons leven vorm te geven of ons juist blokkeren. Een belangrijk thema van de contextuele therapie is herstel van betrouwbaarheid in relaties. Ieder mens is op zoek naar betrouwbaarheid en verbinding met de anderen. Dat geldt voor je kinderen, je ouders, familie en vrienden, maar ook voor je werkgever. Betrouwbaarheid in relaties ontstaat als er passend gegeven kan worden.
Ieder mens krijgt te maken met situaties in het leven als ziekte, echtscheiding, werkloosheid, rouw en verlies. Op deze problemen lijk je vaak weinig of geen invloed te hebben. Maar ook als deze situaties niet in je leven plaatsvinden, kun je vastlopen. Problemen en levensvragen hebben vaak een link met wat door generaties heen gegeven en ontvangen is. Dat kan zich uiten in:
Voor wie?
identiteitsvragen
burnout
faalangst
spanningen op het werk
communicatieproblemen
relatieproblemen
familieproblemen
gestagneerde rouw
Mijn werkwijze
Als contextueel hulpverlener ga ik met jou op zoek naar daar waar verandering mogelijk is en waar hoop en perspectief gevonden kan worden. In onze gesprekken gaan we op zoek naar dingen uit het verleden die nog steeds een rol spelen in je huidige gedrag. Bewustwording daarvan kan helpen om gedrag te leren loslaten. In een proces van verandering kun je vervolgens leren om zelf nieuwe keuzes te maken die je vrijheid brengen. Door (opnieuw) in verbinding te komen met belangrijke anderen kan er weer heling en balans ontstaan bij mensen die uit evenwicht zijn geraakt.
Samen met jou ga ik je situatie visualiseren met behulp van een genogram. Dat is een familiestamboom. Daarnaast maak ik gebruik van de methode ‘Een Taal Erbij’. Dat is een vorm van systemisch werken met gebruik van DUPLO-materialen.
Ben je benieuwd of deze vorm van therapie iets voor jou kan betekenen? Weet je dan van harte welkom om contact met me op te nemen voor meer informatie of om een intakegesprek te plannen.